PN-ND: 8:00 - 23:00
Smażalnie ryb w Kołobrzegu, to gastronomiczna wizytówka miasta. Żaden prawdziwy Turysta nie wyobraża sobie wizyty nad morzem bez wizyty w lokalnej smażalni ryb i cieszenia podniebienia świeżym dorszem, czy flądrą. Co prawda sporadycznie zdarzają się nie uczciwe smażalnie ryb, które próbują oszukiwać klienta na mrożonym surowcu, czy innych składnikach nie najlepszej jakości, ale w związku z dużą konkurencją, rynek szybko weryfikuje żywot takiego lokalu.
Nie miejmy również złudzeń, że dobrej jakości ryba w takim lokalu będzie tania. Z normalną marżą gastronomiczną i kosztami wytworzenia musi ona kosztować 50-80zł za kg gotowego produktu, a w przypadku niektórych gatunków ryb może ona również przekroczyć 100zł za kg. Jednakże doznania smakowe są niezapomniane i warte tej ceny. Kołobrzeskie smażalnie ryb proponują bogatą ofertę ryb smażonych, ale również zestawy dietetyczne, ryby z pieca, czy grilla serwowane z różnorodnymi warzywami i surówkami. Różnorodne ryby na zimno, jak ryba w śmietanie, pomidorach, ziołach, a w szczególności bogaty wybór dań ze śledzia – to także smakołyki, które oferuje smażalnia ryb. Kołobrzeg zawsze słynął ze swych smażalni ryb. Niektóre z nich były znane w całej Polsce jeszcze za czasów PRLu.
NA SKRÓTY
POGODA NA DZIŚ