PN-ND: 8:00 - 23:00
W Kołobrzegu kuchnia włoska jest popularna od wielu lat. Swoje miejsce na kulinarne ekspresje znalazło tu wielu włoskich kucharzy. Również polscy kuchenni rzemieślnicy terminują w tym kierunku geograficznym. Ponieważ przeciętnemu głodomorowi kuchnia włoska kojarzy się z pizzą i spaghetti, to tego typu lokali jest w Kołobrzegu bez liku. Są dobre i lepsze, te słabe rynek sam eliminuje, zatem raczej nie traficie na pizzę, której nie da się zjeść.
Ciekawostki
– niektórzy twierdzą, że pizza wywodzi się ze starożytnej Grecji, gdzie już w roku 500 p.n.e. serwowano płaskie chleby posmarowane oliwą z czosnkiem, posypane ziołami.; stąd miała ona trafić do Rzymu, a na koniec w XVII wieku w Neapolu zaczęto do pizzy dodawać nieodłącznie pomidory, a właściwie to sos pomidorowy;
– największą pizzę zrobiono w 1990 roku w RPA i wżyła ona ponad 12 ton, a średnica wynosiła ponad 37 metrów; do jej produkcji zużyto 4 tony sera, prawie 2 tony pieczarek i 2 tony sosu pomidorowego;
– ponoć spożywanie pizzy przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku;
– za najstarszą pizzerię na świecie uważa się Neapolitańską Antica Pizzeria Port’Alba, która działa od 1830 roku;.
– najwięcej pizzy jedzą Norwegowie (5,4 kg rocznie);
– międzynarodowy dzień pizzy przypada 9 lutego i można wtedy konsumować pizzę bez ograniczeń, tak jak pączki w tłusty czwartek;
– najdroższa pizza seryjnie sprzedawana jest w Kanadzie, gdzie za kawałek trzeba zapłacić 450$; można w niej znaleźć homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie i Rosyjski kawior Osetra.
NA SKRÓTY
POGODA NA DZIŚ