https://a.kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2015/03/tlo2.jpg

GASTRONOMIA W KOŁOBRZEGU

Gdzie zjeść w Kołobrzegu, to najczęściej pojawiające się pytanie u Turystów, którzy indywidualnie spędzają urlop nad morzem w Kołobrzegu. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo trudna, ponieważ zależy ona od tego jaką kuchnię narodową preferujemy. W Kołobrzegu możemy zajadać się daniami klasycznej kuchni polskiej, zarówno tymi wyszukanymi, przepięknie podanymi w restauracji, jaki i prostymi daniami domowymi z taniej jadłodajni. Ponadto warto spróbować takich kuchni narodowych, jak: kuchnia włoska, kuchnia grecka, kuchnia skandynawska, kuchnia turecka, kuchnia amerykańska, kuchnia chińska, kuchnia japońska, kuchnia indyjska, kuchnia tajska.

Dania najczęściej przygotowywane są przez kucharzy pochodzących z tych krajów z użyciem oryginalnych receptur, surowców i przypraw.

Na wybór lokalu gastronomicznego w Kołobrzegu ma również wpływ, aktualna zachcianka kulinarna, czy będzie to świeża smażona ryba lub dania z owoców morza, czy pachnąca pizza lub kebab, a może sushi lub olbrzymie burgery przygotowywane na miejscu z wołowiny ? Inni wybiorą różnego rodzaju pierogi lub placki i nie tylko ten wszędzie znany placek po węgiersku.

Nasz wybór będzie również zależał od zasobności „portfela”, który zdeterminuje, czy będzie to tani fast-food, jadłodajnia, bar albo bistro, czy nieco droższa tawerna lub pizzeria, a może luksusowa restauracja w Kołobrzegu.
W Kołobrzegu funkcjonuje pojęcie „kuchnia kołobrzeska” – to przede wszystkim niezapomniane dania rybne i inne , które wykorzystują lokalny potencjał. W całej Polsce znane są kiszone „ogórki po kołobrzesku” robione na bazie lokalnych źródeł solankowych.